Activiteiten Friesland

Friesland is een veelzijdige provincie. naast de Friese Meren en prachtige natuur, zijn er ook volop evenementen door de hele provincie.

Een greep uit het aanbod:

Het pauperparadijs in Veenhuizen

Het Pauperparadijs is een theaterspektakel naar het gelijknamige boek van Suzanna Jansen. De voorstelling vertelt een van de meest dramatische, verborgen verhalen van Nederland en wordt gespeeld op de historische locatie waar de geschiedenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het verhaal is niet alleen historisch accuraat, maar tegelijkertijd uiterst actueel.

Na het lezen van het boek, raakte theatermaker Tom de Ket diep onder de indruk van de familiegeschiedenis. Samen met Suzanna besloot hij het boek om te zetten in een theatervoorstelling waarin Teunis centraal staat.

De voorstelling speelt van 14 juni t/m 6 augustus 2017. Met veertig voorstellingen en plek voor duizend bezoekers per avond is Het Pauperparadijs een van de grootste theaterproducties van komende zomer.

De voorstelling is op een half uur rijden van Vakantiepark Cnossen Leekstermeer.

100 jaar de Stijl: Van Mondriaan tot Dutch Design

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Op tal van tentoonstellingen en evenementen is in 2017 de erfenis van de kunstenaars van De Stijl te zien zoals Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg. Dit wordt gecombineerd met het werk van hedendaagse toonaangevende designers.

Ook de regio Noord-Nederland doet mee aan deze jubileumviering! Gedurende het themajaar Mondriaan tot Dutch Design brengen Museum Dr8888, Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden en RLS Eelde een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen waar De Stijl en Dutch Design centraal staan en waar het accent op kleur en licht ligt.

Heamiel dagen Bolsward

Vroeger nadat eind juni het laatste hooi was binnengehaald door de boeren en hun knechten, werd dit feit gevierd met een gezamelijke maaltijd. De hooimaaltijd of in het Fries het ‘heamiel’ geheten.Inmiddels zijn de Heamiel Dagen een begrip in Fryslân geworden. Vier dagen feest worden er gevierd in Bolsward. Mensen komen van ver om te kijken naar o.a. de vaste onderdelen zoals: Friese ringrijderij, markt, kermis, bridgedrive, wielerronde, Sterkste Man, voetbalclinic, Night of the Heamiel, Het Internationaal Folkloristisch Dansfestival, het Bolstjurrich Straatfestival, de Heamiel Slotavond en natuurlijk het begin met de intocht met praalwagens en de Heamielmaaltijd waar het dus allemaal mee is begonnen. Bolsward staat altijd Bol van gezelligheid in het laatste weekend van juni!

Hynstedagen, Garijp (Paardendagen)

Paardenliefhebber? Dan kunt u van donderdag 20 tot en met zaterdag 22 juli 2017 uw hart weer ophalen tijdens de Hynstedagen op de Sumarreheide bij Garyp. Ook dit jaar biedt het evenement weer een afwisselend en bomvol programma met keuringen, optredens en kampioenschappen. En dat allemaal met gratis entree! De Hynstedagen zijn dichtbij Vakantiepark Bergumermeer en Camping It Wiid.

SKS Skûtsjesilen

Vanaf 5 augustus begint het SKS Skûtsjesilen weer. Hét twee wekelijkse evenement door Friesland. De SKS wedstrijden zijn van 5 augustus t/m 18 augustus. Deze vereniging heeft één doel nl. ons varend erfgoed levend te houden. Tijdens de SKS wedstrijden zeilen er 14 skûtsjes, vertegenwoordigend een aantal steden en dorpen. Deze skûtsjes zijn allemaal particulier eigendom, meestal is de schipper ook de eigenaar. Tijdens de wedstrijden is er veel sfeer in en rondom de dorpjes en steden. Leuk is om de wedstrijd te volgen op één van de rondvaartboten of met eigen boot (Huren is mogelijk bij de Friesland Campings). Op 7 en 8 augustus varen de skûtsjes bij Earnewâld (Camping It Wiid)

Voor musea en andere bezienswaardigheden verwijzen wij u graag naar de pagina “Bezienswaardigheden”: