NP Lauwersmeer

Bij het horen van de naam Lauwersmeer, de wildernis op de grens van Groningen en Friesland, beginnen vogelkenners al te watertanden. In dit gebied van water en eilandjes en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen.

Het Lauwersmeergebied is ook uitgeroepen tot nationaal park. Het is een belangrijke schakel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden en groene verbindingen waarlangs dieren ongestoord kunnen trekken.

Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden en jonge loofbossen. Begroeide zand- en kleiplaten. En een enorm oppervlakte aan ondiep water. Het is een eldorado voor allerlei soorten vogels.

2 keer per jaar staat het Lauwersmeergebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. Maar er is meer te beleven. In de herfst herbergen de bossen tal van bijzondere paddenstoelen. En liefhebbers van zon en watersport komen ’s zomers aan hun trekken op en rond de stranden. Welk seizoen je ook kiest voor een bezoek, het is nooit echt druk.

In voor- en najaar is het vogelfeest het grootst. Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen; iphone dat is imposant. De liefhebbers komen ook graag voor bijzondere vogels naar het Lauwersmeergebied, want zij weten dat ze kans maken steltkluten te zien, lepelaars of grauwe franjepoten. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt.

Vergeet niet dat er ook zeeën van orchideeën bloeien, er vossen leven en er Schotse hooglanders en konikpaarden grazen. Maar in en rond het Lauwersmeer draait het vooral om de vogels. Want zij maken dit nationaal park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar.

Het Nationaal Park is goed te ontdekken vanuit één van de Friesland Campings.