Reserveren

Leeuwarden - Culturele hoofdstad 2018

Leeuwarden is meer dan alleen het start- en eindpunt van de beroemde Elfstedentocht. Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en telt zo’n 110.000 inwoners. De stad met 24 stadsdelen is vanuit onze Friesland Campings makkelijk te bereiken en is zeker een bezoekje waard. In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa.

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

Leeuwarden bezit maar liefst 600 monumenten, waaronder De Oldehove die ook wel de toren van Pisa van Nederland genoemd. Deze onvoltooide laatgotische kerktoren in het middeleeuwse stadscentrum van Leeuwarden buigt namelijk net als de Italiaanse toren naar beneden, omdat de toren scheef zakte tijdens de bouw door de zompige ondergrond. Hoewel de toren eigenlijk ruim 120 meter had moeten worden, is de bouw bij 48 meter stopgezet en nooit meer hervat. In Leeuwarden zijn ze hoe dan ook erg trots op hun Oldehove en dat laten ze blijken met het gezegde “A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich”. Behalve De Oldehove is ook de neogotische St. Bonifatius basiliek een erg indrukwekkende kerk die u zeker moet bekijken. Deze kerk is ontworpen door Pierre Cuypers en is tussen 1882 en 1884 gebouwd. Ook kunt u een bezoekje doen aan het Fries museum, waar u een tentoonstelling over Mata Hari kunt bekijken. Leeuwarden heeft ook veel te bieden op het gebied van moderne architectuur. Zo heeft architect Abe Bonnema enkele opvallende kantoorgebouwen ontworpen die het stadsbeeld van Leeuwarden karakteriseren, waaronder het Girokantoor. In 2018 kunt u iedere zaterdag een tentoonstelling over hem en de stad Leeuwarden bekijken in zijn bekendste ontwerp, de Achmeatoren. 

Avondje uit in Leeuwarden

Wilt u na een dagje cultuur snuiven nog wat drinken of eten? Ook dan bent in Leeuwarden aan het goede adres. In de Nieuwestad, het Ruiterskwartier, in de Doelesteeg en aan het Gouverneursplein zijn genoeg kroegen te vinden om een drankje te doen. Bovendien kan je in Leeuwarden ook heerlijk een hapje eten. Niet voor niets dat Leeuwarden in 2015 gekroond was tot Hoofdstad van de Smaak en er een jaar lang aandacht werd gegeven aan de echte Friese delicatessen. Probeer bijvoorbeeld eens de Friese droge worst, die boven turf gerookt wordt of neem een lekker stuk Fryske oranjekoeke of Fryske dumkes mee voor bij de koffie. En vergeet natuurlijk niet het Fryske Sûkkerbolle (suikerbrood).

Leeuwarden en de Elfstedentocht

De elf Friese Steden zijn de plaatsen met stadsrechten in Friesland. Ze danken hun faam aan de Elfstedentocht die start in Leeuwarden. Deze beroemde wedstrijd over natuurijs die over de rivieren, meren en kanalen van Friesland gaat is ongeveer 200 kilometer lang en start in Leeuwarden. Sinds 1909 heeft de Elfstedentocht slecht vijftien keer kunnen plaatsvinden. De laatste race stamt alweer uit 1997. Alhoewel Berlikum volgens sommige onderzoekers ook stadsrechten zou hebben, wordt deze ‘stad’ niet tot de elf steden van de Elfstedentocht gerekend. Voor de tocht zelf maakt het niet uit, die gaat toch al door Berlikum.

De volgende steden worden traditiegetrouw wèl aangedaan:

 • Leeuwarden
 • Sneek
 • IJlst
 • Sloten
 • Stavoren
 • Hindeloopen
 • Workum
 • Bolsward 
 • Harlingen
 • Franeker
 • Dokkum

Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden is tot Culturele Hoofdstad van 2018 benoemd. Naast de reguliere evenementen zijn er nieuwe activiteiten gepland speciaal voor deze gelegenheid. Daarom is Leeuwarden nog meer het bezoeken waard. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met onze campings it Wiid, De Kuilart, Cnossen Leekstermeer en Bergumermeer of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd up-to-date!

Camping it Wiid
Meer lezen Reserveren
Camping Bergumermeer
Meer lezen Reserveren
Camping De Kuilart
Meer lezen Reserveren
Camping Cnossen Leekstermeer
Meer lezen Reserveren


Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen en activiteiten rondom de Friesland Campings!

Aanmelden
Neem contact met ons op: