Tsjûkemar in Friesland
Reserveren

Tsjûkemar in Friesland

Het Tsjûkemar, ook wel Tjeukemeer, is met een oppervlakte van circa 22 vierkante kilometer het grootste meer van Friesland. Het meer ligt tussen Heerenveen en de havenstad Lemmer in het zuiden van Friesland. Vroeger werd dit meer nauwelijks gebruikt, maar tegenwoordig is het een echt watersportparadijs. Het Tsjûkemar is in de loop der jaren bevaarbaar gemaakt doordat de ondiepe gedeeltes zijn verdiept. Ook zijn twee kunstmatige eilanden in het meer aangelegd. Aan het Tsjûkemar liggen de charmante dorpjes Echtenerbrug en Oosterzee-Gietersebrug.

Van ondiep meer naar watersportparadijs

Over het ontstaan van het Tsjûkemar gaan twee verhalen rond. Het eerste verhaal gaat ervan uit dat het Tsjûkemar is ontstaan door een klein brandje in een bos dat aangewakkerd werd doordat een boerin vette melk op het brandje gooide. De boerin was samen met een andere vrouw die haar daarop uitschold voor Tsjûke, teef. De andere versie is dat Tsjûke en March beide zusters van elkaar waren die elkaar kwijt raakten tijdens de brand en naar elkaar bleven roepen. Door de brand werd niet alleen het bos vernietigd, maar ook de onderliggende veengrond. Zo ontstond het Tsjûkmar. Door de Sint Julianavloed in 1164 en de Marcellusvloed in 1219 is het meer nog groter geworden. Plannen om het meer weer droog te leggen werden nooit gerealiseerd.

In het Tsjûkemar is een natuurlijk eiland, de Ganzetippe. In 2000 zijn er nog twee kunstmatige eilanden aangelegd voor het toerisme. Het eiland Marchjepôlle heeft een fijn zandstrand dat langzaam in de zee afloopt, ideaal voor een familieuitje. Doordat het meer op meerdere plekken dieper is gemaakt, is het nu een echt watersportparadijs geworden.

Watersportvakantie bij Friesland Campings

Het Tsjûkemar ligt op ongeveer een half uur rijden van onze Friesland Campings De KuilartIt Wiid en Bergumermeer. Camping Cnossen Leekstermeer ligt het verste van het Tsjûkemar vandaan, maar dat zal de echte watersporter niet stoppen om er naartoe te rijden, want het meer is gewoon prachtig gelegen een aantrekkelijke toeristische bestemming

Meer informatie

Wilt u meer weten over de meren en wateren bij onze Friesland Campings en over de watersportmogelijkheden, neem dan contact met ons op. U zult zien dat het Tsjûkemar altijd een bezoekje waard is voor zowel een watersportvakantie als een ontspannen vakantie langs het water.

Camping De Kuilart
Meer lezen Reserveren
Camping Bergumermeer
Meer lezen Reserveren
Camping Cnossen Leekstermeer
Meer lezen Reserveren
Camping it Wiid
Meer lezen Reserveren


Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen en activiteiten rondom de Friesland Campings!

Aanmelden
Neem contact met ons op: